HockeyNews
PLUS

Så gör sig Svedberg mentalt redo för en ny toppsäsong i Djurgården

(15448) Niklas Svedberg/Djurgården
Bildbyrån

Publicerad: 21 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Niklas Svedberg återvände till Djurgården ifjol och gjorde sin bästa säsong i en toppliga sedan han spelade för Boston i NHL 2014/2015.

Efter ett halvår utan tävlingsmatcher förbereder sig den NHL- och landslagsmeriterade målvakten mentalt för SHL-premiären på Hovet på söndag.

– För mig som djurgårdare är det stora drivet och målet och drömmen att vinna ett SM-guld med Djurgården, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Inte sedan den 12 mars i ett publiktomt och öde Scandinavium har Niklas Svedberg spelat en SHL-match.


Djurgården har fått vänta på sin premiär och på söndag smäller det på Hovet. En lång försäsong av förberedelser och träning på och utanför isen är snart över.


– Det kanske är bra för kroppen att bygga upp den fysiskt, samtidigt som man känner att det blir väldigt lång tid som man tränar innan man spelar hockeymatcher. Just mentalt har man fått jobba med att komma in i hockeyfokuset igen, säger Svedberg till HockeyNews.se.


Hur gör du för att hitta hockeyfokuset igen?


– Man får mycket gratis när man kommer igång med grabbarna igen i augusti. Det är träningar och träningsmatcher, men man får jobba mentalt med sig själv och visualisera sig i situationer man kommer att hamna i och ställa in sig i rätt mindset som man behöver ha under match.


31-årige Svedberg var ganska ifrågasatt när han kom till Djurgården inför förra säsongen eftersom året i Timrå i SHL blev mindre lyckad både för honom och för laget som ramlade ur SHL och ner i Hockeyallsvenskan.


Men tillbaka i Djurgården, klubben han spelade i som junior, var det aldrig något snack om att Niklas Svedberg åter tillhörde SHL:s toppskikt av målvakter. Med 91,73 hade han den sjätte bästa räddningsprocenten. Han spikade igen fem gånger.


Gång på gång var han en avgörande faktor i jämna SHL-matcher.


Så även om han sannolikt har NHL-karriären bakom sig, och kanske även KHL-äventyren, så har han stora mål och drömmar.


– Det är egentligen samma som jag har sagt sedan jag kom till Djurgården. För mig som djurgårdare är det stora drivet och målet och drömmen att vinna ett SM-guld med Djurgården. Det är det som driver mig här och nu. Det är det jag kan säga, säger Svedberg som med sitt storspel hjälpte Djurgården att ta en topp sex-plats i våras.


LÄS MERVilka blir vinnare i målvaktskampen i SHL? "Är vår förstemålvakt"


– En del av det är självklart att få spela inför våra fans. Jag vet att de kommer att få komma in så småningom. Jag vet att de kommer att sitta hemma och titta. För mig gäller det att försöka göra mitt bästa för att vi ska vinna så mycket matcher som möjligt fram till dess och sätta oss i en bra position. Sedan är det klart att jag hade föredragit om de hade varit här.


Niklas Svedberg storspelade i Djurgården förra säsongen och spelade till sig ett nytt tvåårskontrakt. Foto: Bildbyrån.


Att ställa om till en ny säsong gör man inte över ett par träningsveckor. För Niklas Svedberg och Djurgården blev den första träningsmatchen på säsongen en väckarklocka och en svidande påminnelse om hur illa det kan gå när man inte är redo mentalt.


Örebro vann med förkrossande 10–1 mot Djurgården i mitten av augusti.


– Då hade jag personligen inte fått upp rätt fokus. Den matchen kom alldeles för tidigt för min egen del, hehe. Jag hade inte hunnit jobba tillräckligt mycket på mitt spel helt enkelt. Jag har hunnit jobba på mer och mer, säger Svedberg.


– Det är klart att det inte var tillräckligt bra oavsett om man varit av isen länge och bla bla bla. Det var inget bra.


Hur många av målen var dina då?


– Det var väl ett antal, så klart. Man gjorde inget extra i alla fall, hehe. Sedan är det några man verkligen borde ha haft också. Jag kommer inte ihåg så jäkla bra. Det var ingen bra match, men det är inget som stör mig i dag om jag ska vara helt ärlig. Det finns värre matcher att ha det så.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson var irriterad efter storförlusten och var tydlig med att 10–1 var ett resultat som gick över skamgränsen.


– Själv var jag nog ganska neutral. Jag tänkte på processen. Jag var mer fokuserad på nästa träning och börja jobba på de grejer vi har. Det låter klyschigt, men det är svårt att göra några reflektioner efter en sån match.


Niklas Svedberg är medveten om att det handlar om att bygga upp det nya föryngrade Djurgården för att vara desto mer redo för SHL-starten.


– Jag tycker att vi som lag har försökt lägga fokus på att verkligen vara supertrygga i vårt grundspel. Vi har ett litet annat lag i år och mycket nya unga killar, så att alla ska komma in i vårt sätt att spela på och vi ska vara jävligt disciplinerade där. Det kommer att bli lite av framgångsformeln för oss, säger Svedberg.


Försäsongen är avklarad. För Djurgården och Niklas Svedberg börjar SHL på söndag hemma mot Frölunda. Foto: Bildbyrån.


– Personligen jobbar jag som målvakt med (Fredrik) Mikko (målvaktstränaren) med detaljer i mitt spel varje dag och försöker hitta tajming och försöka sätta allting.


Niklas Svedberg har under många år lagt stor vikt vid den mentala träningen och tar hjälp av den mentala coachen Martin Romö.


– Den mentala biten, att förbereda sig för match, och även i de här omständigheterna som är lite annorlunda, det är det vardagen handlar om just nu, säger Svedberg om coronapandemins effekter och spel inför öde läktare i SHL.


– Sedan har vi även Hasse Jöhnk i laget som vi jobbar med kontinuerligt. Det tycker jag är perfekt och något som jag har tyckt i hela min karriär. Men i ett lag också. Sedan måste man även jobba själv med de här grejerna. Bara för att man surrar med någon så blir det inte så.


LÄS MERLISTA: Så bra är de 14 målvaktsparen i SHL


– Med det mentala menar jag också grejer på isen, att hitta rätt känsla, rätt tajming, rätt fokus när man väl är på isen. Det finns många aspekter och en lång utläggning om man ska gå igenom allt.


– Man måste träna mycket för att vara duktig tekniskt och taktiskt, men i slutändan tror jag att det i slutändan är mentalt. Att kunna klara av att prestera under match under olika omständigheter. Att kontroller anspänningsnivån genom andningen, lite allt möjligt. Det hjälper om man är låg eller lite för överladdad. Det finns mycket man kan göra, det är intressant.


Niklas Svedberg får hjälp – och konkurrens – av målvaktskollegan Mantas Armalis i Djurgården. Armalis fick sitt SHL-genombrott i Djurgården och är nu tillbaka efter några år i Nordamerika, KHL och Skellefteå.


– För mig personligen fokuserar jag det jag kan påverka och det jag ska göra. Jag vet att Mantas är en jäkligt duktig målvakt som har erfarenhet från många olika ligor och har spelat på en bra nivå, så jag vet att konkurrensen är tuff. Det var den även förra året och den kommer att vara tuff nu. Samtidigt pushar vi varandra och har en bra kamratskap på och utanför isen jag och Mantas när vi tränar. Det är kul, men det är alltid tuff konkurrens på den här nivån när man spelar, säger Svedberg.


Konkurrens är den självklaraste sak i världen på elitnivå.


– Framför allt när man spelar i Djurgården, ska man vara den som står, måste man lira bra. Det är så det är.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!